«فیدیک» که نام مختصر فرانسوی عبارت «فدارسیون بین‌المللی مهندسان مشاور» است، در سال ۱۹۱۳ فعالیت خود را آغاز کرده است. این فدراسیون تدوین کننده قراردادهای رنگارنگ فیدیک است. این مطلب، برشی است از کتاب قراردادهای همسان پیمانکاری، مشاوره، سرمایه گذاری چاپ انتشارات دادگستر، به قلم دکتر جواد حداد، اولین ایرانی عضو کمیته ظرفیت سازی فدراسیون، و مهندس حمید حسین‌زاده. با مشاوره مدیریت همراه باشید.

فیدیک | فدراسیون بین‌المللی مهندسان مشاور

نویسنده: جواد حداد ، حمید حسین‌زاده 

 

«فدراسیون بین‌المللی مهندسان مشاور» که، به اختصار «فیدیک» نامیده می‌شود،‎‎‎‎‏‏‏ در سال ۱۹۱۳ میلادی (قبل از جنگ جهانی اوّل [mfn] World War I (28 July 1914 – ۱۱ November 1918)[/mfn])، با مشارکت تشکّل‌های ملّی مهندسان مشاور سه کشور فرانسه، بلژیک و سوئیس، تاسیس شد. پس از جنگ جهانی دوّم[mfn] World War II (1 September ۱۹۳۹ – ۲ September ۱۹۴۵)[/mfn] و در سال ۱۹۴۹ میلادی، انجمن مهندسان مشاور کشور انگلستان و در سال ۱۹۵۸ میلادی، انجمن مهندسان مشاور ایالات متحده آمریکا، به عضویت این فدراسیون درآمدند.

در دهه ۱۹۷۰ میلادی، انجمن مهندسان مشاور کشورهای تازه ‌صنعتی‌شده، به عضویت آن درآمده و این سازمان را که، تا آن زمان، عمدتاً اعضای اروپایی داشت، به سازمانی بین‌المللی تبدیل کردند. در حال حاضر، تشکّل‌های ملّی مهندسان مشاورِ بیش از صد کشور از سراسر جهان که، حدود یک میلیون کارشناس حرفه‌ای را، در استخدام خود دارند، به عضویت فیدیک درآمده‌اند. این سازمان اعضای وابسته نیز دارد که، وکلاء و بیمه‌گزاران از آن جمله‌اند.

 

سازمان و تشکیلات فیدیک

ساختار سازمانی[mfn]Organizational Structure[/mfn]

ساختار سازمانی فیدیک به شرح ذیل می‌باشد[mfn]حداد، جواد؛ آشنایی با فدراسیون بین‌المللی مهندسان مشاور(فیدیک)؛ ماهنامه صادرات خدمات فنی و مهندسی؛ آبان ۱۳۹۰[/mfn]:

  1. مجمع‌عمومی[mfn]GAM | General Assembly Meeting[/mfn]: با حضور ۲ تا ۶ نماینده از هر عضو (تشکل ملّی مهندسان مشاور)
  2. هیأت‌رئیسه[mfn]Executive Committee[/mfn] : فیدیک توسّط هیأت‌رئیسه ۹ نفره (با احتساب رئیس، نائب‌رئیس و خزانه‌دار) که، در مجمع‌عمومی تشکّل‌های ملّی مهندسان مشاور، انتخاب می‌شوند، اداره می‌گردد. این هیأت‌رئیسه، خدمات خود را، بصورت داوطلبانه ارائه می‌دهند و معمولاً یک رئیس دارد که، برای مدت دو سال انتخاب می‌شوند.
  3. دبیرخانه[mfn]Secretariat[/mfn]: امور جاری در فیدیک، توسّط دبیرخانه‌ای شامل ۹ نفر پرسنل صورت می‌پذیرد که، توسّط یک «مدیرعامل[mfn]Managing Director[/mfn]» در شهر ژنو اداره می‌شود.
  4. کمیته‌ها[mfn]Committees [/mfn]: فعالیت‌های مختلف این سازمان، در قالب کمیته‌های متعدِّدی صورت می‌پذیرد. این کمیته‌ها، شامل
  5. کارگروه‌ها [mfn] Task Groups[/mfn]: شامل کارگروه نوآوری، کارگروه حقِّ عضویت
  6. گروه[mfn]Forum[/mfn]: شامل گروه حرفه‌ای‌های جوان [mfn]YPF | Young Professional Forum[/mfn]

حکم انتصاب دکتر جواد حداد به عنوان عضو کمیته ظرفیت سازی فیدیک | ژانویه 2007

چشم‌انداز و ماموریت فیدیک

چشم‌انداز فیدیک، آن است که، صدای جهانی مهندسان مشاور باشد[mfn]FIDIC Slogan: The Global Voice of Consulting Engineers[/mfn].

لیکن در این راستا، فیدیک، از هیچ سازمانی کمک‌های مالی دریافت نمی‌کند[mfn]درآمد عمده فیدیک، از محل فروش نشریات، حق عضویت سالانه اعضاء و همچنین از سمینارها و کارگاه‌های آموزشی است.[/mfn] و اعضای کلّیه کمیته‌ها، خدمات خود را، بصورت داوطلبانه ارائه می‌دهند.

مأموریت اصلی فیدیک، به‌عنوان یک فدراسیون بین‌المللی، صیانت از حقوق تشکّل‌های حرفه‌ای صنعت مهندسی مشاور در دنیاست.

  • فیدیک، خود را، متولّی نهادینه کردن اصول ارتقاء کیفیت، انطباق جدی نمونه کسب و کار مهندسی مشاور با اصول اخلاق حرفه‌ای و سیستم مدیریت صداقت، تعهد به توسعه پایدار، در حرفه مهندسی مشاور می‌داند.
  • فیدیک، جهت ارتقاء کسب و کار این مجموعه‌های مبتنی بر فن‌آوری و دانش فنّی اهتمام ورزیده و همچنین در حفظ محیط زیست، همگام با دیگر مجموعه‌های غیردولتی، غیرانتفاعی و بین‌المللی کوشش‌های خود را، ارائه می‌دهد.

تصویر شعار چشم انداز فیدیک

نحوه عضویت و فعالیت در فیدیک

انواع عضویت

  • عضویت انجمنی[mfn]National Member Association [/mfn]

اگر در کشوری، تشکّل ملّی مهندسان مشاور وجود داشته باشد، این تشکّل یا انجمن می‌تواند تقاضای عضویت خود در فیدیک را، به دبیرخانه ارائه دهد. این تقاضا، پس از ثبت در دبیرخانه، جهت تأیید به کمیته عضویت ارجاع می‌گردد. کمیته عضویت، ضمن بررسی جامع تقاضای ثبت‌شده، نظرات خود را به دبیرخانه ارسال می‌نماید تا در جلسه آتی هیأت‌رئیسه فیدیک مطرح شده و جهت تأیید نهایی، برای رأی‌گیری در مجمع عمومی سالانه فیدیک که، در کنفرانس سالانه برگزار می‌گردد، ارسال شود. پس از رأی‌گیری در مجمع عمومی، تشکّل یا انجمن ملّی مهندسان مشاور مورد نظر، به عضویت فیدیک درآمده[mfn]بحث نمایندگی انحصاری فیدیک در دنیا، سالبه بانتفاء موضوع است؛ چه، این سازمان، اساساً اعطاء نمایندگی ندارد. شایان ذکر است، از منظر حقوقی، در امور اداری فیدیک نیز، صرفاً ارادۀ ابرازی رئیس وقت فیدیک و مدیران اجرائی دبیرخانه، نافذ است.[/mfn] و یا تقاضای عضویت آن، رد می‌شود[mfn]حداد، جواد؛ آشنایی با فدراسیون فراملّی مهندسان مشاور(فیدیک)؛ ماهنامه صادرات خدمات فنی و مهندسی؛ آبان ۱۳۹۰[/mfn].

تعداد اعضای انجمنی فیدیک، تا اوّل اُکتبر سال ۲۰۱۴ میلادی، ۹۸ انجمن و توزیع جغرافیایی اعضاء فیدیک، در پنج قاره جهان، به قرار زیر است[mfn]همان منبع.[/mfn]:

  1. در قارّه آسیا و اقیانوسیه؛ جامعه مهندسان مشاور کشورهای ایران، استرالیا، زلاندنو، بحرین، بنگلادش، چین، تایوان، هنگ کنگ، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، مالزی، نپال، پاکستان، فیلیپین، عربستان‌سعودی، سنگاپور، سریلانکا، تایلند، ویتنام و قزاقستان و امارات متحده عربی.
  2. در قارّه آفریقا؛ جامعه مهندسان مشاور کشورهای بوتسوانا، مصر، غنا، کنیا، مراکش، نامیبیا، نیجریه، آفریقای جنوبی، تانزانیا، تونس، اوگاندا، زامبیا و زیمباوه.
  3. در قارّه آمریکا؛ جامعه مهندسان مشاور کشورهای کانادا، ایالات متحده آمریکا، اکوادور، مکزیک، برزیل، پرو و سورینام.
  4. و در قارّه اروپا؛ جامعه مهندسان مشاور کشورهای آلبانی، اطریش، بلاروس، بلژیک، بلغارستان، کرواسی، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، رومانی، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، انگلستان و قبرس.

شایان ذکر است، جامعه مهندسان مشاور ایران، در سوّمین سال تأسیس خود، یعنی در سال ۱۳۵۵ هجری شمسی، به همّت هیأت‌رئیسۀ وقت، برای اوّلین بار، به عضویت فیدیک درآمد. بعد از انقلاب، با یک وقفۀ حدوداً پنج ساله، جامعه، با عنوان «جامعه مهندسان مشاور ایران[mfn]در سال ١٣۵٨ و به دنبال انقلاب اسلامی ١٣۵٧، جامعه مشاوران به بازنگری خود پرداخته و اساسنامه جدیدی را به تصویب رساند و وارد دوره دیگری از فعالیت‌های خود شد. جامعه بنا به دستور وزارت کشور و تأییدیه مورِّخ ۱۰/۱۰/۱۳۶۹، از این تاریخ به بعد، با نام «جامعه مهندسان مشاور ایران» به جای «جامعه مشاوران ایران» و با پروانه شماره ١۵/٢-۴٢/الف، به فعالیت خود ادامه داد که، هم اکنون نیز ادامه دارد. جامعه مهندسان مشاور ایران مشمول قانون احزاب و جمعیت‌ها است و اساسنامه آن، جهت تطبیق شرایط با قانون مذکور، تغییر داده شده و این تغییرات به همراه پاره‌ای اصلاحات دیگر در مجمع عمومی فوق‌العاده مورِّخ ۲۸/۰۶/۱۳۶۷، به تصویب رسیده است؛ به نقل از بخش تاریخچۀ درگاه الکترونیکی جامعه مهندسان مشاور ایران، در بازدید ۱۵/۱۲/۱۳۹۴[/mfn] » و اساسنامۀ جدید، فعالیت خود را، از سر گرفت. پس از آن، به همت پیشکسوتان مهندسی کشور[mfn]آقای دکتر تورج امیرسلیمانی، از ارکان سابق شورای مدیریت جامعه مهندسان مشاور ایران، تنها فرد ایرانی است که، تاکنون مفتخر به عضویت در هیأت‌رئیسۀ فیدیک (۱۹۹۸ تا ۲۰۰۳ میلادی) شده است.[/mfn]، با عنوان و اساسنامۀ جدید، مجدّداً، به عضویت انجمنی فیدیک[mfn]National Member Association[/mfn] (با عنوانِ تشکّل ملّی مهندسان مشاور ایران) نائل آمد[mfn] در آغاز کار، در دهه ١٣۴٠، مهندسین مشاور در قالب دو تشکّل حرفه‌ای، یکی به نام «سندیکای مهندسین مشاور معمار» که، منحصراً شامل مهندسین مشاور معمار و شهرساز بود و دیگری «انجمن مهندسین مشاور ایران» که، مهندسین مشاور ذیصلاح در سایر رشته‌ها را در بر می‌گرفت فعال بودند. این دو گروه، در حفظ اهداف حرفه‌ای خود بصورت جداگانه با سازمان برنامه، کارفرمایان و سازمان‌های دولتی در تماس بودند، ولی در مواردی که، منافع مشترک داشتند گرد هم آمده و بصورت جمعی به نمایندگی حرفه مهندسی مشاور ظاهر می‌شدند.
مقدّمات تأسیس «جامعه مهندسان مشاور ایران» پس از تصویب آئین‌نامه تشخیص صلاحیت و طبقه‌بندی مهندسان مشاور، توسط هیأت‌وزیران در خرداد ماه ١٣۵٢ که، در مادّه ١٢ آن تأسیس جامعه مشاوران به منظور همکاری با سازمان‌برنامه پیش‌بینی شده بود، فراهم آمد و بالاخره در تاریخ ۰۷/۱۲/۱۳۵۲ دو تشکل فوق، جامعه را، تحت عنوان «جامعه مشاوران ایران» و به شماره ١۴٧١ به ثبت رساندند و به این ترتیب، جامعه فعالیت خود را، رسماً آغاز نمود؛ به نقل از بخش تاریخچۀ درگاه الکترونیکی جامعه مهندسان مشاور ایران، در بازدید ۱۵/۱۲/۱۳۹۴[/mfn].

  • عضویت‌های پیوسته[mfn]Associate Member[/mfn] فیدیک

اگر در کشوری، تشکّل ملّی مهندسان مشاور وجود نداشته باشد و یک شخص حقوقی یا حقیقی، متقاضی عضویت در فیدیک باشد، این شخص می‌تواند، تقاضای خود را، به دبیرخانه ارسال نماید تا پس از ثبت، جهت تأیید به کمیته عضویت ارجاع ‌گردد. کمیته عضویت ضمن بررسی جامع تقاضای ثبت شده، نظر خود را به دبیرخانه ارسال می‌نماید تا در جلسه آتی هیأت‌رئیسۀ فیدیک مطرح شده و جهت تأیید نهایی، برای رأی‌گیری در مجمع عمومی سالانه فیدیک که، در کنفرانس سالانه برگزار می‌گردد، ارسال شود. پس از رأی‌گیری در مجمع عمومی، شخص حقوقی و یا حقیقی پیش‌گفته، به عضویت فیدیک درآمده و یا تقاضای عضویت وی، رد می‌شود[mfn]حداد، جواد؛ آشنایی با فدراسیون بین‌المللی مهندسان مشاور(فیدیک)؛ ماهنامه صادرات خدمات فنی و مهندسی؛ آبان ۱۳۹۰[/mfn]. تعداد اعضای پیوسته تا اوّل اُکتبر سال ۲۰۱۴ میلادی، دو شخص حقوقی بوده است.

  • عضویت‌ وابسته[mfn]Affiliate Member[/mfn] فیدیک

اگر در کشوری، یک شخص حقوقی[mfn]نمونه قابل ذکر در ایران، شرکت بین‌المللی تدبیر توسعۀ یاران سرزمین یا تِتیس اینترنشنال  (TETYS International) است که، از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون، عضو وابستۀ فیدیک است؛ لازم به ذکر است که تتیس اینترنشنال در سال ۱۳۹۷ به سنگ بنای مشاوره مدیریت تغییرنام داده است.[/mfn] و یا حقیقی، متقاضی عضویت در فیدیک باشد و عضو تشکّل ملّی مهندسان مشاور کشور متبوعِ خود نبوده و ماهیت فعالیت وی، آموزشی و یا مشاورۀ حقوقی باشد، می‌تواند تقاضای عضویت وابسته خود را، به دبیرخانه فیدیک ارائه نماید. دبیرخانه پس از بررسی تقاضا و رفت و برگشت با کمیته عضویت، در نهایت این تقاضا را، به هیأت‌رئیسۀ فیدیک ارسال می‌نماید. نهایتاً هیأت‌رئیسۀ فیدیک، با این تقاضا موافقت نموده و یا آن را، رد می‌نماید. در صورت موافقت با این عضویت، عضو وابسته جدید در مجمع عمومی سالانه فیدیک که، در کنفرانس سالانه برگزار می‌گردد، به اعضای دیگر معرّفی می‌شود[mfn]حداد، جواد؛ آشنایی با فدراسیون فراملّی مهندسان مشاور(فیدیک)؛ ماهنامه صادرات خدمات فنی و مهندسی؛ آبان ۱۳۹۰[/mfn]. تعداد اعضای وابسته، ۴۰ شخص حقیقی و حقوقی است.

گاما فیدیک
گرو‌های قارّه‌ای اعضا

تشکّل‌های ملّی مهندسان مشاور در قاره‌های آسیا و آفریقا، دو گروه با نام‌های ذیل تشکیل داده‌اند که، تحت نظارت و وابسته به فیدیک می‌باشند:

گاما [mfn]GAMA | Group of African Member Associations[/mfn]، در قارّه آفریقا: گروه تشکل‌های آفریقایی عضو فیدیک

اَسپَک [mfn]ASPAC | Asia-Pacific Group[/mfn]، در قارّه آسیا و اقیانوسیه[mfn]نظر به اینکه اَسپَک منطقه خاورمیانه و غرب آسیا را، از جهت پشتیبانی اثربخش پوشش نمی‌دهد، پیشنهاد تشکیل گروه منطقه‌ای خاورمیانه GMEMA از سوی نگارنده اول این کتاب در سال ۲۰۱۳، به دبیرخانه فیدیک ارائه شد که، ظرفیت‌های لازم و کافی موضوع ایجاد آن، از سوی فیدیک در حال بررسی است.[/mfn]: گروه آسیا – اقیانوسیه که، شامل کشورهای آسیایی، کشورهای آسه‌آن [mfn]ASEAN[/mfn]و کشورهای تحت برنامۀ توسعۀ مشاورۀ فنّی قاره آسیا[mfn]TCDPAP | Technical Consultancy Development Programme for Asia & the Pacific[/mfn] ، می‌باشند[mfn]کنفرانس سال ۱۳۹۴ تهران (۲۰۱۵ میلادی) با مشارکت اَسپَک و جامعه مهندسان مشاور ایران، برگزار گردید.[/mfn].

  • خدمات اعضا فیدیک

ارزش اقتصادی خدمات مبتنی بر دانش فنّی که، توسّط حدود ۳۰,۰۰۰ شرکت مهندسی مشاور، زیر چتر فیدیک در دنیا ارائه می‌شود، سالانه بالغ بر ۱۱۰ میلیارد دلار می‌باشد. این میزان خدمات مشاوره، منجر به حدود ۲,۷۰۰ میلیارد دلار کارِ ساخت و ساز می‌گردد[mfn]حداد، جواد، آشنایی با فدراسیون فراملّی مهندسان مشاور (فیدیک)، ماهنامه صادرات خدمات فنی و مهندسی، آبان ۱۳۹۰[/mfn]. اصلی‌ترین حوزه‌هایی[mfn]اصلی‌ترین بستر فعالیت فیدیک، در قالب تهیه اسناد قراردادی، ناظر به پروژه‌های زیرساخت است. به همین دلیل است که، فیدیک، کمتر وارد حوزۀ قراردادهای نفت، گاز و انرژی شده است.[/mfn] که، از این خدمات مشاوره بهره‌مند می‌شوند، عبارتند از:

  1. صنعت حمل و نقل، ۵۴ درصد
  2. ساختمان‌ها و تاسیسات صنعتی و تجاری، ۲۰ درصد
  3. آمایش سرزمین، ۱۴ درصد
  4. زهکشی، آب و فاضلاب، ۱۲ درصد


بند اول: با گروه‌های منطقه‌ای مستقل

برخی از تشکّل‌های ملّی مهندسان مشاور، فدراسیون‌های منطقه‌ای به شرح ذیل، تشکیل داده‌اند که، همکاری نزدیکی با فیدیک دارند:

  1. اِفکا [mfn]EFCA | European Federation of Engineering Consultancy Association [/mfn]، در قارّه اروپا: فدراسیون اروپایی جوامع مشاوره مهندسی که کشورهای عضو اتحادیه اروپایی، اعضاء آن هستند.
  2. فیپَک [mfn]FEPAC | Pan-American Federation of Consultants[/mfn]، در قارّه آمریکای جنوبی: فدراسیون مشاوران پن اَمریک
  • بند دوم: با سازمان‌های بین‌المللی

در حوزه ارتباط با نهادهای بین‌المللی، فیدیک به‌عنوان صدای واحد و جهانی مهندسی مشاور، نشست‌های منظم دو سالانۀ آژانس‌های وام‌دهنده با صنعت مشاوره[mfn]BIMILACI | Biennial Meeting of International Lending Agencies & the Consulting Industry[/mfn]  را، برگزار می‌کند؛ این آژانس‌ها، شامل گروه بانک جهانی [mfn]World Bank Group[/mfn] و بانک‌های چندجانبه‌ای توسعه‌ای (آسیایی، اسلامی، اروپایی، آمریکایی و آفریقایی) است.

فیدیک، همچنین در راستای توسعه صنعت مشاوره، فعالیت‌های مشترک و مشارکت‌های راهبردی را، با


[irp posts=”184″ name=”اسناد قراردادی فیدیک | انواع موافقت‌نامه‌ها و قراردادهای فیدیک کدام است؟”]

  • کنفرانس‌های بین‌المللی فیدیک

این کنفرانس‌ها، سالانه برگزار می‌گردد و محلِّ مناسبی برای گردهمایی پیمانکاران، مشاوران و کارفرمایانِ فعّال در کارِ توسعه است. هماهنگی با سازمان‌های بین‌المللی، برای مشارکت‌های راهبردی، چاپ رویه‌های موفقیت‌آمیز در کار مهندسی مشاور و همچنین شرایط استاندارد قراردادی برای کارهای عمرانی، آموزش و ظرفیت‌سازی برای کشورهایی با وضعیت اقتصادی توسعه یافته و در حال توسعه، از فعالیت‌های عمدۀ فیدیک می باشند.

فیدیک هرساله به میزبانی یکی از تشکّل‌های مهندسی مشاور عضو در کشور متبوع، اقدام به برگزاری کنفرانس سالیانه می‌نماید. این کنفرانس‌های سالیانه، فرصتی برای تشکیل جلسات هیأت‌رئیسه، جلسات کمیته‌ها، ارائه سخنرانی‌ها و کارگاه‌های آموزشی و ایجاد شبکه‌های افراد حرفه‌ای از شرکت‌های مهندسی و سازمان‌های بین‌المللی می‌باشد. همچنین بانک‌ها و موسِّسات بین‌المللی، نظیر بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی و…، در این کنفرانس‌ها حضور فعال داشته و با ارائه آخرین شرایط و مقرَّرات خاصِّ خود، در تأمین‌مالی پروژه‌های زیرساختی و صنعتی، حرفه‌مندان مهندسی را، از این شرایط و مقرَّرات مطَّلع می‌سازند. ذکر این نکته، خالی از لطف نیست که، کنفرانس‌های سالیانه فیدیک با مهمانی خوش‌آمدگویی[mfn]Welcome Reception[/mfn] و [mfn]مهمانی خوش‌آمدگویی:
در سال‌های اخیر، تقریباً کلیه کنفرانس‌ها و همایش‌های تخصصی و حرفه‌ای منطقه‌ای و بین‌المللی با این مراسم شروع می‌شوند. این میهمانی که، توسط کشور میزبان کنفرانس (یا تشکل ملّی متبوع آن کشور) تدارک دیده می‌شود، به طور معمول به صورت سرپایی برگزارشده و غذاها و نوشیدنی‌های سروشده در آن هم به صورت حاضری است. میهمانان چنین ضیافتی به صورت غیررسمی لباس پوشیده و در چنین موقعیتی به آشنایی با همکاران و هم‌صنفی‌های خود می‌پردازند. اجرای موسیقی ملّی کشور محل کنفرانس یا همایش، چاشنی لذت‌بخش و مناسبی برای چنین ضیافتی محسوب می‌گردد. به اشتراک‌گذاری تجربیات، تقویت، رشد و توسعۀ روابط کاری شرکت‌کنندگان با یکدیگر، در فضایی متفاوت، از اهداف اصلی این‌گونه از میهمانی‌ها در هزارۀ سوم میلادی است.[/mfn]آغاز شده و با مهمانی شام رسمی[mfn]Gala Dinner[/mfn] و [mfn]میهمانی شام رسمی:
کنفرانس‌ها و همایش‌های تخصصی و حرفه‌ای، معمولاً با چنین ضیافتی که، کاملاً رسمی برگزار می‌شود، به پایان می‌رسند؛ پس از اجرای چندین روز کنفرانس یا همایش و حضور در سخنرانی‌ها، کارگاه‌های تخصصی و حرفه‌ای، مباحثات و مناظرات متعدد، شرکت‌کنندگان در این ضیافت به طور رسمی به کار کنفرانس پایان می‌دهند. اگر چه میهمانان این ضیافت الزام به استفاده از لباس رسمی دارند، گاهی بر تن کردن لباس ملّی، به تنوّع این میهمانی می‌افزاید. این ضیافت همواره با اجرای موسیقی همراه است.[/mfn] خاتمه می‌یابد.

  • کنفرانس‌های منطقه‌ای فیدیک

نوع دیگر کنفرانس فیدیک، کنفرانس تخصصی قراردادی[mfn]FIDIC Contract Users’ Conference[/mfn] می‌باشد. این کنفرانس‌ها در سال‌های اخیر بسیار رایج شده و برای اشخاص حرفه‌ای‌ که، با قراردادهای فیدیک، سر و کار دارند، موقعیتی برای پاسخ به سوالات قراردادی ایشان، ایجاد نموده است.

این کنفرانس‌های تخصصی که، همه‌ساله در چهار منطقۀ آمریکا، اروپا، خاورمیانه و آسیای دور برگزار می‌شود، در چهار روز برنامه‌ریزی و اجرا می‌گردند. دو روز اوّل و آخر این کنفرانس‌های تخصصی منطقه‌ای، به کارگاه‌های آموزشی قراردادی اختصاص داشته و در دو روز میانی، به سخنرانی افراد حرفه‌ای و متخصصان قراردادهای فیدیک پرداخته می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.