[/av_textblock] [/av_section] [av_section min_height=’custom’ min_height_px=’240′ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ custom_arrow_bg=” id=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=’https://mcc3int.com/wp-content/uploads/2019/02/agri-business-mang-1080-240-med.jpg’ attachment=’202′ attachment_size=’full’ attach=’scroll’ position=’center left’ repeat=’stretch’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_enable=’aviaTBoverlay_enable’ overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-jqgaqz13′] [av_hr class=’custom’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’1410′ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’no’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jqgatvs4′ admin_preview_bg=”] [av_heading heading=’ابلاغیه شماره ۰۲۰/۵۸۸۳ مورّخ ۱۳۹۷/۰۴/۰۲ وزیر جهاد کشاورزی پیرامون مدیریت کسب و کار کشاورزی’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#ffffff’ av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-js7cyr9p’ admin_preview_bg=”][/av_heading] [av_hr class=’custom’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’1410′ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’no’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jqgatvs4′ admin_preview_bg=”] [/av_section][av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jrtcflcz’ admin_preview_bg=”]
معاونین محترم وزیر
رؤسا و مدیران عامل محترم شرکتها و مؤسسات مستقل
روسای محترم سازمان جهاد کشاورزی استانها
سلام علیکم
آزادسازی بازارهای جهانی شدن و صنعتی شدن بخش کشاورزی از عوامل مهمی هستند که منجر به تغییر نگرش تولید در بخش کشاورزی شده است. با توجه به تغییر رویکرد بخش کشاورزی از کشاورزی سنتی یا کشاورزی تولیدمحور (Agriculture) به کسب و کارهای کشاورزی یا کشاورزی بازار محور (Agri business) در سالهای اخیر، برقراری و تقویت پیوندهای بین کشاورزان با صنایع بخش کشاورزی و همینطور بازارهای داخلی و جهانی را اجتناب ناپذیر کرده است.
یکی از مهم ترین روشهای ایجاد چنین پیوندهایی: کشاورزی قراردادی Contract Farming) ) است. سیستم کشاورزی قراردادی را میتوان به عنوان یک مشارکت بین بخش های مختلف زنجیره تولید در نظر گرفت، که تولیدکنندگان بخش کشاورزی مهم ترین رکن آن را تشکیل می دهند. این الگوی کشاورزی ظرفیت خوبی برای توسعه کشاورزی در کشورهای درحال توسعه دارد و تجربه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در این زمینه نیز نشان دهنده عملکرد خوب آن است.
بررسی مشکلات بخش کشاورزی در ایران گویای سطح پایین هماهنگی بین بخش های مختلف زنجیره عرضه میباشد. به عبارت دیگر، ارتباط و هماهنگی ضعیفی بین تولیدکنندگان، صنعت فرآوری، صنعت انبارداری، صنعت حمل ونقل، شبکه های خرده فروشی و عمده فروشی و مصرف کنندگان مشاهده میشود. این مسئله منجر به شکاف بالای بین قیمت تولیدکننده و مصرف کننده در محصولات کشاورزی شده است. لذا لازم است، با استفاده از ساز و کاری مناسب ارتباط بخشهای مختلف زنجیره تولید به ویژه ارتباط بین تولیدکنندگان و صنایع وابسته را تقویت نمود. بررسی ساختار بخش کشاورزی در ایران نشان دهنده مشخصاتی است که لزوم توجه به ایجاد پیوندهای جدید بین کشاورزان و صنایع وابسته را بیش از پیش آشکار میسازد. کشاورزی قراردادی الگویی است که می تواند بر بسیاری از این نارسایی ها فائق آید. شرایط خاص کشور ما گویای آن است که این الگو میتواند به عنوان گزینه اصلی برای تقویت پیوند کشاورزان و صنایع وابسته مورد توجه سیاستگذاران و برنامه ریزان قرار گیرد.
با توجه به موارد فوق، لازم است بستر مناسب برای تقویت سرمایه گذاری داخلی و بین المللی از طریق کشاورزی قراردادی فراهم گردد و در راستای توسعه کشاورزی مبتنی بر قرارداد، وظایف معاونت های تخصصی، سازمانها، موسسات و شرکت ها به شرح ذیل ابلاغ می گردد؛
- هدایت و راهبری برنامه توسعه و تکمیل زنجیره های ارزش محصولات کشاورزی به طور عام و توسعه کشاورزی مبتنی بر قرارداد به طور خاص بر عهده معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت متبوع میباشد.
- به منظور تدوین و تداوم راهبردها و برنامه های مرتبط؛ کار گروهی ملی با محوریت معاونت برنامه ریزی و اقتصادی – (دفتر امور اقتصادی و عضویت نمایندگان معاونت ها و سازمانهای ملی و سازمان جهاد کشاورزی استانهای منتخب) تشکیل و معاونت مذکور گزارش پیشرفت برنامه ها را به صورت ماهانه به اینجانب گزارش خواهد نمود.
- معاونت برنامه ریزی و اقتصادی موظف است اعطای تسهیلات و اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و حمایتهای قیمتی و غیر قیمتی را به سمت حمایت از توسعه کشت مبتنی بر قرارداد، جهتدهی نماید.
- معاونتهای تخصصی وظیفه دارند با هماهنگی معاونت برنامهریزی و اقتصادی نسبت به تدوین برنامههای توسعه کشت قراردادی به صورت الگویی و عملی اقدام و بخشی از خدمات فنی، تخصصی و اعتباری خود را به توسعه کشاورزی قراردادی اختصاص دهند.
- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی موظف هستند در راستای توسعه زنجیرههای عرضه محصولات کشاورزی با هماهنگی معاونت برنامه ریزی و اقتصادی و همکاری معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی و سازمان تعاون مرکزی روستایی ایران در خصوص فرهنگسازی توسعه زنجیرههای عرضه محصولات کشاورزی و توسعه کشت قراردادی در سطح ملی اقدام نمایند.
- معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی موظف است نسبت به تدوین مقررات و استانداردهای داخلی و بینالمللی به منظور توسعه بازار محصولات کشاورزی و همچنین پیگیری، تخصیص و توزیع یارانههای صادراتی مرتبط با نظام کشت قراردادی منطبق با کشاورزی قراردادی اقدام نماید. همچنین، معاونت مذکور هماهنگی با بورس کالای کشاورزی به منظور زمینهسازی لازم در خصوص پذیرش قراردادهای منعقد شده در نظام کشاورزی قراردادی در بازار بورس کالا را فراهم خواهد نمود.
- سازمان تعاون روستایی به منظور توسعه زنجیره های عرضه محصولات کشاورزی نسبت به توسعه و شکل گیری و نظام مند نمودن فعالیت اتحادیه ها و تشکل های بخش کشاورزی در توسعه قراردادها و زنجیره قبل از تولید تا بازار محصولات و فرآورده های کشاورزی اقدام خواهد نمود.
- بانک کشاورزی وظیفه دارد با هماهنگی معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت متبوع، ضمن توسعه روشهای تأمین مالی زنجیره ارزش، دستورالعمل توسعه این الگوی کشاورزی و پذیرش قراردادهای منطبق بر این روش را تدوین و به استانها ابلاغ نماید.
- صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری بخش کشاورزی موظف است نسبت به تدوین الگوهای تامین مالی زنجیره ارزش و تعریف روشهای ارائه خدمات منطبق بر این روش، حمایت از سرمایهگذاریهای منطبق بر کشاورزی قراردادی را در دستور کار خود قرار دهد.
- در بخش تامین و فروش نهادهها و خرید تضمینی و توافقی محصولات کشاورزی، شرکتهای بازرگانی دولتی، خدمات حمایتی کشاورزی و پشتیبانی امور دام کشور و سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، وظیفه دارند با هماهنگی معاونت برنامهریزی و اقتصادی و همکاری معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی نسبت به بکارگیری رویکردهای ارائه شده در خصوص توسعه کشاورزی قراردادی و استفاده از کشاورزکارت اقدام نمایند.
- صندوق بیمه محصولات کشاورزی با توجه به ماهیت نظام کشاورزی قراردادی نسبت به تنوع بخشی ابزارهای مدیریت ریسک اقدام و پوشش بیمه ای خود را افزایش خواهد داد.
- سازمان جهاد کشاورزی استانها وظیفه دارند با هماهنگی معاونت برنامه ریزی و اقتصادی و همکاری معاونتهای تخصصی نسبت به ترویج و توسعه این روش در سطح استان اقدام و از ظرفیت های استان برای توسعه بازار محصولات کشاورزی و تقویت پیوند بین تولیدکنندگان و بازارهای داخلی و بین المللی با تأکید بر کشاورزی قراردادی استفاده نمایند.
محمود حجتی
رونوشت
- جناب آقای بخشنده معاون محترم برنامهریزی و اقتصادی بازگشت به شماره ۱۸۷۰/۱۸۱۶/۹۷ مورخ ۲۱/۳/۹۷ ۲۱ برای اطلاع و پیگیری
- جناب آقای خدارحمی رئیس محترم هیئت مدیره و مدیرعامل بانک کشاورزی برای اطلاع و اقدام لازم
- جناب آقای رضوی رئیس محترم هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی برای اطلاع و اقدام لازم